Tautinių kultūrų centre atidaryta ypatinga paroda – pristatomos neįgaliųjų užimtumo veiklos, jų darbai.

Į tokią parodą sukvietė Klaipėdos socialinės paramos centro  specialistai, pirmieji Lietuvoje sumanę teikti ypatingą paslaugą neįgaliesiems – skatinti jų kūrybiškumą, namuose padėti užsiimti mėgiama veikla.

Parodos kuratorė, užimtumo specialistė Salomėja Burneikaitė pasakoja, kad nėra tokio sąrašo iš kurio žmogus pasirinktų kokia veikla užsiimti, viskas priklauso nuo paties žmogaus, kas jam patinka, kuo jis gali užsiimti, kokios yra to žmogaus aplinkybės.

Nors dėl traumų ar ligų daugelio veikla atrodo turėtų būti labai ribota – panašu, kad iššūkių nevengiama.

Viena iš parodos autorių – Vida Navickytė. Nors įverti adatą į siūlą moteriai atrodo neįmanoma – ji tai padaro specialaus įrankio pagalba ir siuva. Ne tik siuva, dar ir mokosi groti kanklėmis.

Kitas parodos dalyvis Dmitrijus Dekteriovas pradėjo tapyti. Rengia jau trečią autorinę parodą.

Nikolajus Portianikovas kuria koliažus, tiesa su asistento pagalba, bet tai jo saviraiška. Dar jis domisi skaitmeninėmis technologijomis ir nori geriau išmokti lietuvių kalbą.

Edmundas Gorodeckas būdamas neįgaliojo vežymėlyje tapo pripažintu savanoriu, mat padeda ir kitiems. Dar jis kuria kryžiažodžius, augina, daugina augalus ir visa tai dovanoja.

Panašu, kad paramos centro darbuotojai atkakliai beldžiasi į savo paslaugų globėjų širdis. Net jokia veikla nenorėjusį užsiimti Vytautą Valtą jie palenkė į savo pusę, suradę jam mėgstamą veiklą – dabar jis pozuoja dailininkui.

Tad ši paroda ypatinga ne tuo, kad kviestų pasigrožėti neįtikėtinais rankdarbiais, bet ji ypatinga savo istorijomis – už visų pristatomų veiklų ir daiktų slypi jas kūrusių neįgalių žmonių istorijos, jų noras bendrauti ir kurti.

Ne visi parodos dalyviai galėjo atvykti į iškilmingą atidarymą, bet atvykusieji nuoširdžiai dėkojo Socialinės paramos centro darbuotojams, paskatinusiems užsiimti širdžiai miela veikla.

Daugeliui jų kūrybinės veiklos tapo atradimu, saviraiška, net išsigelbėjimu ar savotiška malda. Daugeliui tai suteikia savarankiškumo, pasitikėjimo savimi.

Klaipėdos socialinės paramos centro direktorė Diana Stankaitienė džiaugėsi parodos autorių pasiekimais, dalinosi jų sėkmės istorijomis, dėkojo savo kūrybingiems darbuotojams.

Į parodą susirinkę autorius sveikino draugai ir artimieji, socialiniai darbuotojai.

Parodos darbais pasidžiaugė ir autorius sveikino LR Seimo narė Ligita Girskienė, Klaipėdos miesto tarybos narys Arvydas Vaitkus.

Užimtumo veiklų paroda „Kūrybiškumui atvėrus duris“ Tautinių kultūrų centre lauks lankytojų iki spalio 28 d.

Informacija dėl parodos lankymo ir patekimo į Tautinių kultūrų centrą teikiama telefonu (8 46) 210 283

Fotografijos -Marina Lendraitienė, KTKC