„Išvyka į biblioteką, edukacija galerijoje, duonos kepimas ir saldainių gamyba“, – paklausti kas labiausiai šį menesį patiko ukrainiečiai vardina ir džiaugiasi visomis spalio mėnesį vykusiomis veiklomis.

Visos šios veiklos vykdomos Tautinių kultūrų centrui tęsiant edukacinę programą skirtą karo pabėgėliams iš Ukrainos, kurio metų supažindinama su lietuviška kultūra, lietuviškomis tradicijomis bei tuo pačiu puoselėjamos ukrainietiškos, ukrainiečiams suteikiama galimybė susitikti bei bendrauti.

Šeimoms su vaikais labai įsiminė lietuviškos duonos kepimas –  Kretingos muziejaus amatų centre.

Aiškintasi kiek bendrysčių mus sieja ir kokia svarbi abiejoms tautoms yra duona. Vaikai, aišku, labiausiai gyrė saldainius.

Nustebino ir bibliotekos lobiai – ukrainiečius maloniai pasitiko ir po Klaipėdos apskrities I.Simonaitytės viešąją biblioteką vedžiojo ten dirbanti jų tautietė.

Kai kam labiausiai tiko ir patiko apsilankymas Prano Domšaičio galerijoje, kur apžiūrėjus eksponatus ir ekspozicijas, programos dalyviai galėjo ir patys susikurti savo meno kūrinį – susipažinti su audinių dekoravimo technika – batika.

Keletą kartų per savaitę centre ukrainiečiai renkasi į praktinius psichoemocinės paramos mokymus, kuriuos veda taip pat Klaipėdoje prieglobstį nuo karo radusi psichosistemologė Olga Sachneva.

Tautinių kultūrų centro inicijuota ir Klaipėdos miesto savivaldybės palaikoma bei  finansuojama edukacinė programa ukrainiečiams karo pabėgėliams tęsis visus šiuos metus. Edukacijos ir mokymai dalyviams – nemokami.

Nemaža dalis edukacijose dalyvaujančių ukrainiečių rimtai kimba ir į lietuvių kalbos mokslus – tai Tautinių mažumų departamento finansuojamas projektas.

Lietuvių kalbos mokomasi ne tik klasėje, bet ir edukacijų metu. Juos mokanti Veronika Kibickienė negaili namų darbų ir dažnai vedasi į viešąsias erdves. Štai ir paskutinę spalio pamoką grupė turėjo atsiskaityti – parengti pasakojimus apie rudenį. O kur jei ne parke – geriausiai ištarti naujus išmoktus žodžius: beržas, pušis, ąžuolas… Žinoma, kad su ukrainietišku akcentu, bet jau taria šiuos žodžius ukrainiečiai ir sako, kad pramokus kalbos, Lietuvoje jaučiasi drąsiau ir labiau pasitiki savimi. Studentai negaili gražių žodžių savo mokytojai ir priekaištų sunkiai įkandamai lietuvių kalbai…