„Pūt vējiņi“, „Vėjeli, pūsk“ – abejomis kalbomis ir ne kartą Tautinių kultūrų centre minint Latvijos nepriklausomybės dieną skambėjo ši, harmonizuota latvių liaudies daina. Tai latvių itin mėgiama daina, be kurios neapsieina nei viena dainų šventė Latvijoje. Ši daina – neoficialus Latvijos himnas. Savaitgalį vykusiame Latvijos nepriklausomybės dienai skirtame koncerte, šią dainą, be kitų kūrinių, atliko Klaipėdos „Vyturio“ progimnazijos tradicinių kanklių ansamblis (vadovė Alma Žukienė), taip pat ją dainavo svečiai iš Latvijos – Bartos kultūros namų jaunimo vokalinis ansamblis (vadovė Liga Kvaše) ir Klaipėdos senjorų klubo „Bangelė“ ansamblis, vadovaujamas Sergejaus Treščenkino. Pastarajam teko diriguoti visai salei, kai, netikėtai, prie šio kūrinio atlikimo prisijungė tiek žiūrovai, tiek kiti meno kolektyvai bei niūniavo melodiją net atsistoję.
Į kasmetinį koncertą „Baltų kultūros banga“, dedikuotą Latvijos nepriklausomybės dienai, kurį rengia Klaipėdos apskrities asociacija „Atpūta“, organizacijos pirmininkas Gotfridas Tapinas kaip visuomet sukviečia gausų būrį meno kolektyvų, draugų ir svečių.
Klaipėdos latvius sveikino dažni šio renginio dalyviai – Bartos (Latvija) kultūros namų etnografinis ansamblis ir jos vadovė Gunta Klievena, o atvykusios Bartos jaunimo vokalinio ansamblio atlikėjos džiugino ir stebino savo profesionalia dainavimo kultūra.
Daina vijo dainą. Renginyje koncertavusiems Klaipėdos folkloro ansamblis „Spingsulė“ nariams (vadovė Sigita Mačernienė), visada galima pavydėti geros nuotaikos, kuria jie geba užkrėsti ir kitus.
Malonia staigmena šiemet tapo jaunieji atlikėjai – Klaipėdos lopšelių-darželių „Pušaitė“ ir „Bangelė“ (vadovė Jūratė Kadagienė), iš visos širdies užtraukę dainą „Klaipėda, Klaipėda, aš tave myliu“.
Tądien Tautinių kultūrų centro salėje ilgai netilo ne tik latviškos, lietuviškos dainos, bet ir latviškos, lietuviškos šnekos. Beje, Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas, sveikindamas Latvijos nepriklausomybės dienos proga visus nustebino puikiai prabilęs latviškai, latviškai savo tautiečius sveikino ir abiejų tautų draugyste džiaugėsi į svečius atvykęs Latvijos Dienvidkuržemės apskrities savivaldos atstovas Raivis Kalėjs, latvių bedruomene pasidžiaugė ir su Latvijos nepriklausomybės diena sveikino Tautinių kultūrų centro direktorė Jelena Butkevičienė, latvius sveikino ir kitų tautinių bendruomenių pirmininkai ar atstovai.

Sveikiname su Latvijos nepriklausomybės diena!