Kovo 25 d. Klaipėdos baltarusiai, susirinkę į Tautinių kultūrų centro salę, paminėjo 105-ąsias Baltarusijos Liaudies Respublikos nepriklausomybės paskelbimo metines. Nors ši valstybė egzistavo trumpiau nei metus, jos vaidmuo buvo svarbus formuojantis tautinei savimonei ir prisidėjo prie nepriklausomos valstybės formavimosi ateityje.

Renginio metu skambėjo baltarusių kompozitorių muzika kurią atliko neseniai į Klaipėdą iš Baltarusijos atvykę muzikantai. Taip pat susirinkusieji klausėsi išsamaus pasakojimo apie Klaudijų Dušauską-Duž, kuris yra oficialios Baltarusijos Liaudies Respublikos (1918 m. – 1919 m.) ir Baltarusijos Respublikos (1991 m. – 1995 m.) vėliavos ( trijų juostų: balta-raudona-balta) eskizo autorius.  Šio žmogaus likimas vertas atskirų studijų – tai žinomas baltarusių visuomeninis-politinis veikėjas, architektas, dėstytojas. Nuo 1920 m.  iki pat mirties 1959 m. jis gyveno Lietuvoje ir nemažai nuveikė  jaunos, besikuriančios Lietuvos valstybės labui. Klaudijus Dušauskas-Duž ir palaidotas Kaune.

Susirinkusieji į renginį dalyvavo ir įdomioje istorinėje viktorinoje, kur galėjo pasitikrinti savo žinias apie tai, kaip kūrėsi Baltarusijos Liaudies Respublika ir kas stovėjo už šių ištakų. Nugalėtojai buvo apdovanoti saldžiais prizais, o visų susirinkusiųjų dar laukė arbata ir draugiškas pabendravimas su bendraminčiais.

Klaipėdos baltarusių bendrijos „Krynica“ pranešimas