„Nagi, o dabar pagirkite save”, – tokią, vieną iš paskutinių užduočių intensyvių lietuvių kalbos kursų lankytojams užduoda mokytoja Veronika Kibickienė ir netrukus sulaukia gausių atsakymų. Jie įvairūs. Bet tarp jų populiariausias – „Noriu pagirti save, kad mokausi lietuvių kalbos“.

„Šaunuolė!”,  – gal šimtąjį kartą giria savo mokinę V.Kibickienė. Ir jos pagyrimai nenueina veltui.

Tautinių kultūrų centre lietuvių kalbos besimokantys sako, kad įgavo drąsos kalbėti lietuviškai ir tai nemažas mokytojos V.Kibickienės nuopelnas.

„Vaikščioti į kursus įdomu, įdomios pamokos. Puiki mokytoja. Man patinka laisva bendravimo aplinka ir man tapo lengviau bendrauti, kalbėti lietuviškai. Nėra tos baimės ar įtampos. Teisingai ar neteisingai, bet bandau kalbėti lietuviškai ir man tai patinka, anksčiau bijojau, o dabar atsirado pasitikėjimas“, – pasakoja viena iš kursų lankytojų Tatjana Sidorenko.

T.Sidorenko, kaip ir didžioji dalis mokymų dalyvių, lietuvių kalbos mokosi, kad galėtų bendrauti, kad sėkmingai integruotųsi naujoje šalyje. Kai kurie sako mokosi lietuvių, nes nori susirasti geresnį ir mėgstamą darbą, atitinkantį išsilavinimą. Kai kas sako, kad užtektų bent susikalbėti parduotuvėje ar pas gydytoją. Džiugu, kai paliktose mokymų dalyvių apklausose, radome ir tokį atsiliepimą „ Nuo karo pradžios , tai buvo pati įdomiausia mano gyvenimo savaitė…“

Šiemet Tautinių kultūrų centro organizuojamus intensyvius lietuvių kalbos mokymus lankė per 30 žmonių. Visi jie – prieglobstį nuo karo Klaipėdoje radę ukrainiečiai, atvykę prieš metus ar pusę metų.  Intensyvūs lietuvių kalbos kursai – tai ne tik mokymai klasėse, ne tik gramatika, bet ir krašto bei istorijos pažintinė programa, kai lietuvių kalbos mokomasi ir išvykų metu, parenkant ir turtinant žodyną, susijusį su lankoma vieta.  Tuo tikslu lankytasi Kretingos muziejaus žiemos sode, Palangoje ir Palangos Kurorto muziejuje, Šventojoje ir jos bažnyčioje, Plateliuose ir Nasrėnuose, kur sudalyvauta edukacijoje apie žemaitiškus valgius, ragauta kastinio su bulvėmis ir cibulynės. O apie gintarą mokytasi  ir eiliuotai, ir teatralizuotai, viešint Karklėje pas gintaro gaudytoją, gidą Igorį Osnač.

Kursų lankytojai intensyviai mokėsi išnaudodami ir laiką autobuse. Kiekvienas turėjo išvykai parengti savo pristatymą apie vietas į kurias vykta. Mokytoja V.Kibickienė nestokojo ir ekspromtinių užduočių, mokytasi nuo pasisveikinimo iki atsisveikinimo ir palinkėjimų, įspūdžių pasidalinimų ar mįslių spėliojimo.

„Stebint kursų lankytojus, girdint jų įspūdžius, apie tai ko jie išmoko, ką pamatė, sužinojo, suprantame, kad mūsų pasitelkti metodai veikia. Kalba yra mūsų kultūros dalis. Kai su nauju žodžiu tu sužinai ir visą istoriją – tą žodį daug geriau įsimeni ir priimi“, – sakė Tautinių kultūrų centro direktorė Jelena Butkevičienė.

Beje, atsisveikinant ir jau paleidžiant studentus vasaros atostogų, pastarieji gi, siūlė apsieiti be atostogų ir pratęsti mokymus…

Intensyvių lietuvių kalbos mokymų organizavimas vykdomas pagal projektą „Integralus – kalba, kultūra, istorija“. Projektą finansuoja Tautinių mažumų departamentas prie LR Vyriausybės ir Klaipėdos miesto savivaldybė.