Galima drąsiai teigti, kad azerbaidžanietiškos virtuvės mėgėjų Klaipėdoje padaugėjo. Edukacijos dalyviai negailėjo pagyrų burnoje tirpstantiems azerbaidžanietiškiems paplotėliams – et gutabi

Į tokią azerbaidžanietiškos virtuvės ir azerbaidžanietiškų tradicijų edukaciją Tautinių kultūrų centre kvietė Klaipėdos regiono azerbaidžaniečių draugiją „Azeris“.  Paaiškėjo, kad ne visos ir šios bendruomenės moterys žino tokį patiekalą, tad su malonumu darė tai pirmą kartą.

Už azerbaidžaniečio ištekėjusi Romualda Rasulova pasakojo, kad jų namuose gaminami azerbaidžanietiški patiekalai, bet gutabi – ji dar nėra gaminusi.

„Žinoma, kad atėjau čia dėl vyro, kad dar vieną patiekalą įtraukčiau į repertuarą“ – juokėsi muzikantė R. Rasulova.

Ir tokių kaip ji, šiame susibūrime, buvo ne viena. O štai Elvina Sčinova, į edukaciją dar ir draugę atsivedusi, pasakojo, kad nors jos mama azerbaidžanietė, šių paplotėlių namie – ji negamina.

„Bet nuo šiol – gamins“, – gudriai šypsodamasi užtikrina mergina, suskaičiavusi, kad jau suvalgė trečiąjį savo pagamintą gutabi paplotėlį.

Gutabi – miltų paplotėlis, kepamas su įvairiais įdarais. Aptepamas sviestu, pabarstomas granatų druska. Šįkart moterys gamino gutabi su žalumynų, varškės ir sūrio įdaru.

„Tai, turbūt, nėra tas patiekalas, kuriuo vaišintume svečius, bet labai mėgstamas gaminti šeimoje, su draugais“,  –  pasakojo azerbaidžaniečių bendruomenės narė Renna Mammadova.

Gaminti gutabi iš vienos pusės nėra sudėtinga, bet subtilybių yra – kaip, pavyzdžiui, tam reikalingas tradiciškas, azerbaidžanietiškas kočėlas, o ką  jau bekalbėti, kad kepimui reikalinga turėti specialią, azerbaidžanietišką krosnelę.

Edukacijoje dalyvavusieji ne tik mokėsi kepti gutabi paplotėlius, tačiau ir daug sužinojo apie azerbaidžanietiškas tradicijas, azerbaidžanietišką virtuvę bei šventes. Viena jų – jau ne už kalnų. Azerbaidžaniečiai ruošiasi artėjančiai Novruz Bayram – pavasario, naujųjų metų šventei. Tradiciškai, prieš šventę, tvarkomasi namuose, gaminamos vaišės, sėjami kviečiai, kad šventei užaugtų kviečių želmenys. Novruz Bayram bus švenčiama koo 23 d.