Akcija „Ačiū, Lietuva!“

Birželio 1 d. 17 val. visoje šalyje vyko visuotinė akcija „Ačiū, Lietuva“, kuria buvo padėkota Lietuvos žmonėms už sėkmingai įveiktą pirmąją COVID-19 bangą ir raginama išlaikyti susitelkimą bei viltį, kad ryžtingai būtų įveikti ir kiti ateityje dar laukiantys iššūkiai. Akcijos iniciatorė – Lietuvos Respublikos Vyriausybės kanceliarija.

Akcija įvyko ir Klaipėdoje. Tautinių kultūrų centras ir miesto tautinės bendrijos organizavo kolektyvų ir narių muzikinius pasirodymus Tautinių kultūrų centro kiemelyje.

Akcijos pradžią paskelbė Tautinių kultūrų centro kultūros projektų vadovė Tatjana Kononova, kuri išreiškė padėką visiems Lietuvos žmonėms už susitelkimą ir solidarumą įveikiant koronavirusą. Pirmiausiai didžiausios padėkos ir pagarbos žodžių nusipelno šalies ir miesto valdžia, medikai, policijos ir gelbėjimo tarnybų pareigūnai, savanoriai ir visi tie, kurie nepaliko be pagalbos kaimynų pensininkų. T. Kononova kvietė ir toliau būti susitelkusiems ateityje laukiančių iššūkių sprendimui.

Muzikinius pasirodymus pradėjo Klaipėdos vokiečių bendrijos nariai Arnold Piklaps ir Inga Pakalniškienė, jautriai atlikę vokiečių dainą „Taravos Anikė“.

Klaipėdos ukrainiečių kultūros ir švietimo centro „Rodyna“ kolektyvo „Rušničiok“ solistės Tatjana Pyvovar ir Viktorija Krupskaja pradžiugino ukrainiečių daina „Oi, u vyšnevamu sadu“ („Vyšnių sode“).

Klaipėdos baltarusių bendrijos „Krynica“ kolektyvo „Kupalinka“ solistės Valentina Snigur ir Irina Simačiova linksmai atliko baltarusių dainą „Jagoda kalina“.

Klaipėdos totorių bendrijos „Nur“ narys Ravil Mubarakšin atliko totorių dainą „Čigarsynmy kalšy alyrga“ („Išeik manęs pasitikti“).

Klaipėdos miesto savivaldybės Tautinių kultūrų centro Neformaliojo suaugusiųjų švietimo programos šokių kolektyvas „Russkij suvenyr“ (vadovė Natalija Černyšova) parodė spalvingą rusų šokį „Chorovod“.

Klaipėdos žydų bendruomenės solistė Maja Tarachovskaja parengė žydų dainą „Timbalalaika“.

Koncerto metu tautinių bendrijų atstovai rašė frazę „Ačiū, Lietuva!“ gimtąja kalba ant specialiai parengto stendo su akcijos logotipu. Tokiu būdu Klaipėda išreiškė palaikymą, susitelkimą ir solidarumą su Lietuvos žmonėmis šiuo nepaprastu laikotarpiu.