19 a. Mėmelio mecenato Juliaus Liudviko Vynerio šventėje išsiteko ir karo Ukrainoje tema, ir lietuvių tolerancijos ribų paieškos, ukrainietiškos dainos ir barščiai, netgi  dovanojamos „gerumo“ sėklos – dekoratyvinių saulėgrąžų sėklos. Panašiomis, turbūt, kažkada irgi prekiavo ir iš augalų sėklų turtus susikrovė žymusis pirklys, filantropas  J. L.Vyneris, savo pajamas skyręs investicijoms į miestą, aukojęs labdarai.

J.L.Vynerio paminėjimą organizuojantis šio mecenato labdaros-paramos fondas, ištikimai vykdo velionio valią –  „ kad kasmet,  per jo gimtadienį, balandžio 1 d., būtų pamaitinta 100 vargšų“, tik šįkart miestiečiai kviesti ne tik prisiminti miesto geradarį, bet morališkai paremti Ukrainą, ukrainiečius.

Prie šios iniciatyvos prisijungė Nevyriausybinių organizacijų informacijos ir paramos fondas, Mažosios Lietuvos istorijos muziejus bei Tautinių kultūrų centras.

Renginyje netrūko vietos filosofiniams apmąstymams – kiek tolerancijos kitataučiams telpa mumyse kvietė pasitikrinti interaktyvus Forumo teatras, į savo pasirodymus įtraukiantis žiūrovų išsakytas mintis. Į diskusiją, pasidalinti savo jausmais ir patyrimais karo Ukrainoje akivaizdoje kvietė ukrainiečiams padedantys savanoriai, aktyvūs visuomenininkai bei Lietuvoje gyvenantys ukrainiečiai.

Po kuklios J.L. Vynerio atminimo ceremonijos prie jo kapo Skulptūrų parke, miestiečiai moraliai, mintimis buvo kviečiami siųsti savo paramą Ukrainai ir pasiklausyti ukrainietiškų dainų – vyko Klaipėdos ukrainiečių kultūros ir švietimo centro „Rodyna“ parengta muzikinė programa, dalyvavo šios bendruomenės meno kolektyvai  ir solistai. O galiausiai visi vaišinosi tikrais, ukrainietiškais barščiais su ukrainietiškomis bandelėmis „pampushkomis“.

Foto: Leonid Sobolev, TKC