„Pavedžiosiu jus po Marijampolę po mieste atlikto euroremonto“, – pusiau juokais pusiau rimtai sakė mus pasitikęs gidas Arūnas Kapsevičius. Ir, pasirodo, nemelavo. Net pavydu kaip puikiai Marijampolė tvarkosi – kalbėjome su mūsų tautinių bendruomenių atstovais atvykusiais į Suvalkijos sostinę.

Ši išvyka – tai Tautinių kultūrų centro inicijuoto projekto „Kultūros saitai 2“, kurį dalinai finansuoja Tautinių mažumų departamentas prie LR Vyriausybės tęsinis. Šio projekto metu tautinių mažumų atstovai susipažįsta su Lietuvos etnografiniais regionais. Į savo šių metų projektą įtraukėme ir Klaipėdoje prieglobstį nuo karo radusius, neseniai atvykusius ukrainiečius, tuo būdu padėdami jiems pažinti mūsų šalį.

Marijampolėje mus džiugino erdvūs, net 9 miesto parkai ir aikštės, jaukios senamiesčio gatvelės. Radome ir paminklą vyšniai, tiksliau šio etnografinio rajono himnu tapusiai, a.a. Vytauto Kernagio atliekamai dainai, „Kai sirpsta vyšnios Suvalkijoj…“ Radome ir sakurų parkelį, ir specifinį prekybininko namą, su intriguojančiomis detalėmis eksterjere. Radome ir ypatingą Marijampolėje pažymėtą vietą, kurioje, pasak mūsų gido, tokiais ir tokiais metais (tai patvirtinta  archeologai ir istorikai patvirtina) neįvyko nieko svarbaus – taip šmaikščiai apie miestą pasakojo mūsų gidas A.Kapsevičius.

Nors kitą vertus, Marijampolė ir šio miesto žmonės yra labai svarbi Lietuvos istorijos dalis. Čia gimė ir mokyklą baigė vienintelis lietuvis kosmonautas, lakūnas bandytojas Rimantas Antanas Stankevičius, čia Šv. Mykolo arkangelo bažnyčios-bazilikos koplyčioje ilsisi palaimintojo Jurgio Matulaičio palaikai, o iš Marijampolės gimnazijos išėjo visa plejada Lietuvos didžiavyrių, tarp kurių ir Lietuvos himno autorius Vincas Kudirka ir Lietuvos nepriklausomybės akto signataras daktaras Jonas Basanavičius.

Pasidairius po Marijampolę, mūsų autobusas suko rajono link – mus pasitikęs Šunskų seniūnas Rimanatas Lekeckas aprodė visas vietines įžymybes bei pasakojo apie gyvenimą šiame nedideliame miestelyje. Apžiūrėjome Šv. Marijos Magdalietės bažnyčią, miestelio įvykius ar istorijas bei legendas menančias skulptūras ir apsilankėme Šunskų fazanyne, kuriame galima susipažinti su įvairių rūšių fazaninių paukščių šeimos porūšiais. Čia jų gyvena 18 rūšių, daugiau nei 100 paukščių! Radome ir kitokių gyvūnų, bet labiausiai visiems įspūdį paliko draugiškos alpakos. Šunskų seniūnas aprodė ne tik fazanyną, pristatė čia veikiančio pramogų parko erdves ir pakvietė į lietuviškų valgių degustaciją. Kai kurie kartu keliavę ukrainiečiai prisipažino, kad lietuviškus šaltibarčius ragavo pirmą kartą, o skanautas foršmakas, ypač taip ypatingai seniūno patiekiamas, paliko įspūdį visiems mūsų bendrakeleiviams. Ar bereikia sakyti, kad iš Suvalkijos namo vežėmės kuo geriausius įspūdžius.

Straipsnis laikraštyje „Obzor” >>>